Банско или Боровец-голямата дилема

Зимата още се бави, но почитателите на белите спортове и обикновени туристи вече с нетърпение чакат снегът да покрие планините.

Вероятно много от тях си имат свой любим курорт на който не искат да изневеряват. Има обаче и такива, които се колебаят в предпочитанията си, както и такива, които тепърва се запалват по зимния туризъм. Заради всички тях сега ще ви представяме отново двата ни може би най-популярни зимни курорта – Банско и Боровец.

Банско

Започваме с флагмана на планинския ни туризъм с който напоследък се представяме и пред света. Неслучайно по последни данни 60% от собствеността на хотелите в града е чуждестранна.

Голям обем инвестиции през последните години бяха направени и в писти, и съоръжения, в резултат на което Банско стана домакин на кръгове от световната купа по ски алпийски дисциплини и сноуборд.

С обща дължина на пистите от 75 км., оборудвани с машини за изкуствен сняг, писта за нощно каране и лифт, курортът е в състояние да задоволи всяка скиорска претенция.

Всъщност Банско не е само за скиорите.

Градът има няколко вековна история, дал е на България редица бележити личности и тук има голям брой забележителности, музеи и църкви. Всеизвестни са и безбройните му механи. Благодарение на все по-нарастващата популярност на курорта, включително и навън, както и на засилващия се като цяло интерес към зимния туризъм от страна на българина, тук животът не спира да кипи, дори и извън активния сезон. Място за снежни емоции и забавления от всякакъв тип.

Боровец

Боровец е най-старият курорт въобще в България. Създаден е като такъв още в края на 19 в. и държи първенството сред зимните ни курорти допреди десетина години, когато е изпреварен от Банско.

Основите са положени от княз Фердинанд, който построява двореца „Царска Бистрица“, последван и от редица други заможни за времето си нашенци, които решават да построят тук свои вили.

Реално мястото се превръща в курорт през периода на бурно социалистическо развитие.

Строителството от този период, донякъде е оставило своя отпечатък и до днес, поради което за много туристи атмосферата действително изглежда твърде соц. Вярно е, че личи изоставането по отношение на инвестициите и модерното строителство, бави се все още и така широко прокламирания мегапроект „Супер Боровец“. За много от туристите, част от чара на Боровец е именно в това, че се е опазил от това, което се случва при конкурентите му.

Пистите му се поддържат в перфектно състояние и неслучайно е неколкократен домакин на състезания за световната и европейска купа по ски в алпийските стилове, за последно преди два сезона при жените.

Това е дестинация за истински запалени скиори и сноубордисти, които се стремят да избягат от суетата и шума на други места.

Не на последно място Боровец е привлекателен и заради уникалната си природа, с величествени борове и прекрасни зимни картини. Едно чудесно място, както за спорт, така и за отдих и релакс.

Бонус съвет: Без значение кой от нашите двама фаворити ви е по сърце, спестете си евентуални главоболия и драми с паркирането там, като предпочетете трансфер до и от съответното място, вместо ходене с личен автомобил.