Идеи за разходки около София

Калейдоскоп за туристи около София – къде и какво може да се види?

Забележителности до София

По-рано обсъдихме няколко интересни уикенд дестинации в страната, но не всеки разполага с няколко дни за разходка, затова по-долу ще представим нашите идеи за кратки „забежки“ на столичани максимално близо до града.

София се намира в западната част на България, в Софийското поле и Витоша е на една ръка разстояние. Средната надморска височина на града е 550 метра над морското равнище, има студени зими и сравнително хладни лета. Средната температура през януари е -1 градус по Целзий, а средната температура през лятото е 20 градуса по Целзий.

Всеки знае, че София е столица на България, но само ако излезете извън нея, в непосредствена близост, ще се насладите на очарователни места, за които не подозирате.

Представяме ви калейдоскоп от очарователни места за релакс, спорт и разходка:

1.Къщата охлюв

Къщата охлюв закачливо стои на пътя край София и привлича туристи със своя странен вид. Някои смятат, че е кич, но определено е странна еклектика 

Арх. Симеон Симеонов вероятно се е забавлявал като е проектирал този обект. Къщата е енерийно ефективна и е изградена от полимербетон. Тази странна срада е от 2008 одина. Къщата е разноцветна и на комина дори е с калинка. Но това не й пречи да е на върха на световната класация за странни къщи.

Всеки може да види тази сграда в кв. „Симеоново“ и да се увековечи пред нея.

2.Парк-музей Врана и двореца

Открийте великолепието на парк-музей Врана и двореца.  Става дума за територия от 950 декара, стопанство от 1000 декара и дворец. Царското великолепие на изключителния дворец на Врана от 1904 г. на цар Фердинанд наистина си заслужава  да се посети и разгледа. Идеално е за романтична разходка.

Входът е 5 лв. До парка и двореца може да се отиде с  градски транспорт – например през почивните дни автобус 505 минава от Орлов мост до парка веднъж на всеки час.

3.Панчаревското езеро

Разходката до езерото в Панчарево определено действа освежаващо. Езерото Панчарево е място, където човек може да се спаси от шума и суетата на града. Въздухът е чист и със сигурност това е подходящо място за пикник на спокойствие.

Езерото е само на 12 км от столицата. Това е специално място за плаж, плуване, риболов и водни спортове. И има изграден балнеолечебен комплекс, както и гребна база със спортен център. тъй като София е сравнително далече от морето, местните жители наричат шеговито езерото Панчарево „Софийско море”.

4.Витоша планина

Лифтът от София до Витоша - приятна разходка за 1 ден.
На Витоша с лифт или пеша

София и Витоша са неразривно свързани и по тази причина любителите на планината могат да отидат на поход или да карат на ски в планината. А Витоша очаква любителите на природата с величествени гледки и възможности за туризъм.

Колко градове по целия свят могат да се гордеят с красива планина точно в покрайнините на столицата?

Уникално преживяване дава изкачването на Златните мостове – наистина природен парк „Витоша“ (най-старият на Балканския полуостров) трябва да се разгледа.

Тук се провежда състезанието Витоша 100 км за любители на планинския супер маратон и колоездене в планина. През цялата година може да се направи този чудесен преход: Витоша: Златни мостове – плато – Златни мостове / Копитото-плато-Копитото / Алеко-плато-Алеко.

Любим маршрут за преход на планинарите е и: хижа Алеко – Черни връх – хижа Кумата – Златните мостове – взема се за около 4-5 часа. 

Флората в парка е особено богата и разнообразна. Десет от върховете на Витоша са над 2000 метра, като най-високият е Черни връх – 2290 метра. 

5.Боянската църква

Но изненада има и за търсачите на средновековни забележителности. Боянската църква е на 8 километра от София и е открита за науката от руския учен Виктор Григорович.Стенописите в нея  са от XI – XIII век. Тази църква е от най-значимите исторически съкровища на България, включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележителности до София за 1 ден

Боянската църква е с три слоя фрески, които са световно известни. 240 фигури и 89 сюжета са посветени на живота и делата на Николай Чудотворец и Св.Пантелеймон, който е бил лечител. Стенописите не са според канона, Някои изследователи ги определят като предшественик на Ренесанса.

Входната такса е 5 евро. Този обект работи ежедневно от 9.30 до 17 часа.

6.Боянският водопад

Водопадът е 30 метров. Три пътеки стигат до водната каскада-чудо. Впечатляващо изглежда замръзналата вода във водопада  през зимата: а в близост е разположен малък планински хотел. И трите пътеки към него са предимно на равен терен, но накрая – склоновете са много стръмни. Особено впечатляващ е водопадът през пролетта.

Българският писател Иван Вазов пише за водопада по оригинален начин в свой пътепис. Днес нищо не се е променило от времето на дядо Вазов и човек може да потъне в удивление от красотата на падащата вода. Прекрасно място да се избяга от лудницата на големия град.

7. Банкя

Банкя е известна с минералните си извори и лечебни бази. Със сигурност всеки е пил бутилирана минерална вода „Банкя“. Наблизо е Дивотинския манастир „Св. троица“. Идеален маршрут за колело през приятни гори.  Както и има екопътеката до Дивотниски манастир „Св. Троица“.

8. Горнобански манастир Св. св. Кирил и Методий 

Светата обител има много интересна история през вековете.  Манастирът в различни периоди от време е опожаряван и разрушаван. Днес може да се посети двуетажната манастирска постройка с чардаци и каменна църква. Там цари идилично спокойстие.

9. Клисурски манастир „Св. Петка“

Намира се на 8 км от Банкя. Древен манастир, който също е с богата история. Едно време бил много красив  и се посещавал от поклонници като част от Софийската Мала Света гора.

10.Веломаршрут до Железница и обратно за 8 км

Ако искате да релаксирате и да спортувате на чист въздух, то този маршрут е страхотен. Така може да се стигне до хижа Алеко и Черни връх. Но трябва за целта да се кара специално планинско колело.

11.Кътинските пирамиди

За пирамидите до село Кътина сме подготвили отделен материал. Определено, ако имате няколко часа свободно време тази разходка ще ви остави приятни спомени и емоции, стига времето да е хубаво.

Разбира се, че има и още интересни места край София, които могат да бъдат наистина изумително красиви и полезни за всеки, който иска да научи повече за България.

Много хора посещават музеи, театри, паркове в София, но не подозират, че само на 3, 4, 6, 8, 10…… км от нея има невероятни природни гледни и исторически забележителности. Вярваме, че сме събудили интереса Ви с тази статия и може би ще посетите някои от тези прекрасни природни и исторически забележителности. Или пък ще откриете нещо, за което не сме писали…