Как да изберем палатка за поход?

най-добрите палатки за носене и преходи

Палатката е мястото където намираме отдих след дългия ден по туристическите пътеки. Тя предлага много повече от уют, а именно защита от дъжда и метеорологичните условия наоколо. Палатката осигурява и надеждна преграда от малките гадинки, които се опитват да ви ухапят, докато сте легнали на топло в спалния си чувал.

Правилния избора на палатка за преходи не е лесна задача. Тя е свързана с определянето на фактори които имат значение за вас: тегло, устойчивост, размер, условия на ползване, и разбира се цена. Не са за подценяване и формата, както и това степента на трудност на сглобяване на палатката.

decathlon.bg

Преди да пристъпите към закупуване на палатка, направете списък с важните за вас характеристики и тогава се запътете към желания от вас магазин.

Тук ще ви помогнем да направите примерен избор на палатка, която в максимална степен да отговаря на вашите изисквания и нужди.


Приемаме, че вие сте турист и ви трябва палатка в която да нощувате по време на вашите походи
. Отделно ще направим преглед на палатките за къмпинг.

Избор на палатка за преходи

Фактор 1 – Пространство! Колко души се очакват да спят в палатката?

1 – Пътувате сам или пък може би спътниците ви си носят също палатки?
2 – Или пък сте щастливец и половинката ви също е турист?

Палатките често се категоризират по броя хора които могат да преспят в палатката. Най-често срещаните туристически палатки са с вместимост от 1-3/4 души, но колкото повече хора, толкова по-голяма и тежка палатка. А за туристическа палатка тежестта определено има значение. Затова, за да пестят от теглото, палатките обикновено са проектирани така, че пространството вътре да е тясно и максимално компактно. Дори понякога прекалено компактно.

Ако става въпрос за единична или двойна палатка, в общия случай това не е голям проблем, но когато сте от хората с размер близо до 190 бъдете внимателни! Не е приятно да забивате глава в материята на палатката или да се налага да сгъвате колената си. Ако не намерите подходяща „дълга” палатка, то може да се замислите за по-малка тройна палатка.

Пътувате с куче или с дете?

Прибавете +1 към големината на палатката си.

Ако е възможно, посетете магазин в който се намира желаната от вас палатка. Често има разпънати модели за пример. Не се притеснявайте, а нахълтайте вътре. Ако имате партньор, влезте и двамата. Пробвайте навиците си: как спите, колко багаж носите.

Фактор 2 – Тегло! Какво е най-доброто тегло за туристическа палатка?

размер на палатката

Обикновено палатките с капацитет един човек тежат от 1 до 2 килограма (и нагоре). Палатките за двама души са 2-3кг, могат да стигнат и до 5!

В случая, колкото по-малко, толкова по-добре!

Все пак ще я носим на гръб. Важно е да се отбележи, че по-ниското тегло ще доведе до компромиси с пространството и/или ще бръкне по-дълбоко в джоба ни.

Качествените леки палатки обикновено са скъпи. Преценете сами колко често бихте ползвали палатката, за да прецените до колко бихте могли да допуснете компромис с качеството и теглото.

Фактор 3 – Цената! Колко може да ми струва качествената палатка?

Както моделите, размерите, така и цените тук варират от малко до много. Не очаквайте нещо специално от двойна палатка за 40-70-80лв закупена от супермаркета в града. Дори да търсите нещо нискобюджетно, по-добре проверете в най-близкия до вас магазин за туристически стоки.

В днешно време повечето магазини имат интернет страници, където можете да разгледате стоките които предлагат. Намерете рецензии за избрания от вас продукт в интернет и тогава се решете дали си заслужава да дадете малкото пари които имате.

Както знаем, често евтиното излиза скъпо, за това трябва да сме двойно по-внимателни при избора му. Не забравяйте да си купите и текстилен импрегнатор, който все пак би могъл да ви даде малко повече сигурност при влажни метеорологични условия.

А, ако все пак разполагате с малко повече средства, имайте предвид, че хубавите палатки (2-ма души) най-често са в ценовия диапазон от 150-300лв и могат да достигнат до 1000лв. По-високата цена би трябвало да ви купи повече екстри и ниско тегло.

И все пак сме в България. Знаем, че цената не винаги е гаранция за качество!

Бъдете внимателни при избора си. Не бихте искали да похарчите пари за палатка, която би пропуснала вода при първия дъжд под който я разпънете.

Ако се двоумите между някоя палатка с повече екстри, но непознато име на пазара (често китайски произход) и по-скромна такава, но с утвърдено име на пазара за туристически стоки… Какво бихте предпочели?

А ако другата все пак ви е впечатлила с екстрите си, обърнете повече внимание на материалите, от които е направена. Проверете в интернет за допълнителни рецензии от хора които я притежават.

Фактор 4: Времето! При какви условия бих ползвал тази палатка?

Често туристите спят на палатка през летния сезон, но повечето туристи у нас предпочитат да ходят по планинските пътеки. Родопи, Стара Планина, Витоша (средно 1500м) са ваши чести дестинации?

За такъв тип туристи препоръчваме трисезонните палатки. Тези, които са подходящи при пролетни, летни, есенни условия – по-ниски температури, дъжд, влага, но същевременно притежават и/или дишащи мембрани или мрежи за вентилация.

За туристите, които все пак предпочитат равнините и ниските планини като Странджа и Сакар, т.е. топли и влажни условия, препоръчваме палатките с вентилационни мрежи. Има дори такива, които са изцяло направени от такава мрежа. Те са чудесен избор ако сте любител на нощното небе, тогава когато не се налага ползването на допълнителното покритие против дъжд. В повечето случаи тези палатки са скъп лукс и  вие сте тези, които трябва да прецените до каква степен се нуждаете от тях.

Често се сблъсквате със студени, ветровити нощи?

Температурите могат да паднат и под нулата?

Възможно е да пренощувате и в сезон когато превалява сняг?

Тогава вашата палатка е от тип експедиционна/планинска. За да разберете повече за този и друг тип палатки, прочетете нашата статия.

В крайна сметка, най-добре е да изберете така палатката, че да е сигурен подслон в най-лошите условия, които могат да се случат на местата където ходите. Теглото на летните палатки е доста примамливо, но едва ли ще ви е от особена полза ако се качите Май месец на Страшното езеро, примерно.

Да! И  отново стана трудно! Както в повечето случаи при туристическата екипировка – Няма универсално решение!

Често запалените туристи имат повече от една палатка за различните условия, в които правят преходите си. Но не се притеснявайте, няма нищо срамно в това да имате само една, стига тя да е тази, от която имате нужда и да е сигурен подслон за вас и тези с които правите разходките си.

Фактор 5: Кои са малките – големи неща? Кои екстри са от значение?

Вестибюл – това е удължение на основното покритие на палатката, което създават закрита зона ИЗВЪН палатката. Там спокойно може да съхранявате част от багажа си, свалените и мръсни обувки.

Фактор 6: Степен на трудност при сглобяването.

По принцип, колкото по-лесно, толкова по-добре. Колкото повече  секции са необходими за сглобяването, толкова по-трудно вероятно се сглобява самата тя. Съответно самата палатка би била по-тежка.

В крайна сметка, ако палатката ви е удобна, и подходяща за вашите нужди, след няколко сглобявания ще свикнете с нея и това не би било кой знае какъв проблем.

Фактор 7: Височината на палатката има ли значение?

Повечето време прекарано в палатката от туристи е… в легнало положение. Естествено, на никой няма да му е приятно да е наврян като в пашкул и стените да са сериозно надвесени над него. Ако сте по-дребни, това вероятно няма да е кой знае какъв проблем.

Повечето производители, за да намалят теглото на палатките пестят материал и правят техните стени много наклонени. По законите на геометрията, колкото по-вертикална е една стена, толкова повече пространство ще има за вас и за партньора ви, докато сте седнали в нея.

Ако сте над 180см, имате клаустрофобия, и пътувате с дете или куче.. вероятно бихте желали да се замислите за палатка +1 персон отгоре.

Как да преценим вътрешното пространство на палатката?

– Размерите на пода;
– Най-високата точка на палатката;
– Преценете колко са скосени стените. Не забравяйте, колкото по вертикални, толкова повече пространство.

Най-добре е да посетите магазина, в който се предлагат желаните от вас модели и да прецените на място.

Ако сте си харесали палатка в някоя интернет страница и няма как да я видите? Разгледайте внимателно приложените снимки и преценете на око колко са скосени стените (по ъгъла, който сключва покрива с дъното). Хванете калкулатора и по дадените размери в описанието, пресметнете гореспоменатия ъгъл.

Внимание! Най-високата точка на палатката, е само една точка в центъра на палатката! Не се бъркайте, че като влезете в нея навсякъде ще е толкова комфортно. Както споменахме по-горе, това зависи от колко са скосени стените!

Това са едни от най-основните и важни фактори при избора на палатка, която да ви бъде верен “подслон” сред природата. Възможностите са много, в зависимост от вашите изисквания, местата които посещавате, сезоните през които ходите и не на последно място, цената която можете да платите. Но не забравяйте да изберете палатка на която можете да разчитате.