Най-добрите раници за поход

избор на раница

В планирането на желаното пътуване трябва да бъде включен и изборът на перфектната за нас раница. А те са толкова много видове, че човек може тотално да се обърка!

Както се казва, избирането на раница може да е отделна наука, в която да се изучава коя е най-добрата раница за конкретния човек 😊

В този материал ще Ви обърнем внимание на някои основни характеристики и критерии при подбора, които ще да ни улеснят и спестят време в търсенето на раница.

Водоустойчивост

Не е задължително раницата да е 100% водоустойчива, освен ако не ни е необходима за по-екстремни условия. Не е за пренебрегване също раницата да не остава мокра за дълго време.

Материя

Материята играе особено важна роля, най-вече когато искаме да използваме раницата за по-дълго време. Предпочитани платове са Cordura и Packloth. Благодарение на качествените материали, от които е направена раницата, няма да има повод за притеснение при какви метеорологични условия и изпитания преминава, и дали ще се намокри съдържанието в нея.

Видът и наличието на ципове

Всяко отделение трябва да има поне два ципа, така че да могат да се заключват един за друг. Така можем да си спестим излишни тревоги дали някой ще ни открадне, или добави нещо в багажа. При наличието на два ципа, които са заключени, този риск намалява драстично, особено ако държим скъпи вещи в раницата.

Броят на отделенията и джобовете

Подреждането и разпределянето на нашите принадлежности в по-малки секции ни позволява по-лесно да намерим нещата, които търсим.

По този начин не се създава излишна бъркотия и не се губи време, ровейки за нещата, които ни трябват.

Вътрешна рамка

В днешно време поддържащите пръти на раницата се вграждат в нея и остават скрити от погледите и поддържа формата ѝ, но въпреки това все още има раници, които не се създават по този модел, а с външна рамка. Те не само не изглеждат естетически красиво, а и не са практични.

Допълнителен колан за ханша

Този колан е изключително удобен, защото тежестта не оказва напрежение върху раменете, а се поема от кръста. Също така трябва да преценим тежестта на раницата – колкото по-тежка е тя, толкова по-дебел трябва да е коланът, за да се избегне потенциално разкъсване.

Лумбално-оформена задна част

От особено значение е също задната част на раницата и това как стои. Тя трябва да ни приляга удобно и комфортно на гърба, следователно да можем да носим по-тежък товар и да изминаваме по-голямо разстояние, когато се налага, изморявайки се по-бавно.

Модел

Раницата с джобове, разположени в предната ѝ част позволяват по-лесния достъп до всичките ви вещи, докато разположението им в горната част се налага да изкараме повечето съдържание извън раницата, за да се доберем до нужната ни вещ, което само ни затруднява.

Затова пред нас стои изборът да се сдобием с раницата, която е не само удобна, но и компактна.

Има ли значение размерът и обемът на раницата?

Подходящият размер е за всеки нещо строго индивидуално, тъй като има значение колко е дължината на гърба ви и дали самата раница е пропорционална спрямо него.

Раници с обем над приблизително 60 литра са предпочитани най-вече за преходи, като те са най-подходящи дори и при по-студени температури, но това зависи от човека и това от колко багаж се нуждае.

По-опитните туристи преминават по-големи разстояния с лека и по-малка като обем раница, докато начинаещите използват по-големите такива, особено когато времето е променливо.