Къде да се разходим във Велинград?

Какво да видим във Велинград

Сгушен в Чепинската котловина, с прохладен планински въздух и изобилие от водни ресурси, Велинград привлича хиляди туристи всяка година. Със спираща дъха природа, мек климат и десетки забележителности градът остава в сърцата на своите гости.

Ако Велинград е вашият следващ избор за туризъм, вижте нашите предложения за разходка:

  1. Паркът на хотел Рич

Уникална комбинация между живописна растителност, атракциони и автентични пътеки с прекрасни условия за релакс на цялото семейство, паркът на хотел Рич е сред най-посещаваните места във Велинград.

Наближаващата пролет е чудесен повод да отделите малко от свободното си време, за да рестартирате ума си и да се заредите с чудесно настроение. Паркът е идеален както за романтични разходки, така и за забавления с вашите деца.

В сърцето на града ви очаква спираща дъха гледка, дело както на природата, така и на грижовните стопани на парка.

Весели поточета, безкрайно много зеленина, чист въздух, занимания за най-малките и възможност за вкусна почерпка на възрастните: тук ще откриете всичко.

Не пропускайте да разгледате и параклис-иконата на Света Богородица.

  1. Местност Гергевана

Ако обичате разходките, автентичната природа и чистия въздух, можете да обуете туристическите обувки и да почерпите вдъхновение за прекрасни снимки и спомени в местност Гергевана.

Зеленина, докъдето ви видят очите, почти безоблачно небе, усещане, че сякаш времето с спряло, далече от натоварения градски живот. И всичко това само на десетина минути от Велинград.

По време на разходката си можете да посетите и параклиса Свети Георги, до който се намира и чешма с изворна вода. За желаещите да завършат разходката с пикник, има условия и за барбекю.

  1. Извор Клептуза

Най-известният карстов извор, които задължително трябва да видите, ако имате път към Велинград. Той се намира  в югозападната част на града и ще разгърне пред очите ви внушителна гледка.

Защитената местност ви предоставя много възможности за разходка и релакс. Можете да видите богата растителност, черни борове, извисяващи високо над вас, чиито отражения в езерото създават сюреалистична гледка.

  1. Парк „Двореца”

Ако харесвате разходките в градски условия и аромата на бор, парк „Двореца” ви предоставя възможност за релакс и отмора. Близо до него има и 2 минерални извора, а гледката към планината е вдъхновяваща.

  1. Кръст Велинград

Създаден от дарения на местните жители, както и такива от околността, с помощта на фирми и самата Община, 22-метровият кръст радва гостите и жителите на града.

Макар идеята да се ражда преди повече от 20 години, едва преди няколко години тя намира реализиране.

Гледката е внушителна, а местността около него идеална за разходки.

  1. Парк „Финансовото”

Просторен парк, който ще откриете между кв. Лъджене и кв. Каменица. Паркът е идеален за разходка с деца, тъй като има модерни детски площадки. Разбира се, разходката ще бъде приятна и за възрастните, тъй като освен красива растителност, има множество пейки за релакс.

  1. Парк „Вельова баня”

Още един любим на местните жители парк, който е един и от най-често посещаваните. В парка има условия за детски игри, забавления и почивка за възрастните.

А в близост до парка се намира и един от най-интересните исторически паметници в града – Вельова баня.