Как да изберем гребло за SUP

Можете да си купите най-качествения и скъп борд, но без добро гребло няма да стигнете много далеч.

Греблата са един от задължителните аксесоари за падъл борд, от които зависи в огромна степен дали ще харесате този спорт при първата си среща с него.

Избирането на качествено гребло, което да подхожда на тялото ви и стила на гребане, ще направи изживяването с падъл борда (SUP) значително по-приятно и запомнящо се.

Означава ли това, че трябва да си купите най-скъпото гребло? Не е задължително.

За да изберете подходящото SUP гребло за вас, трябва да вземете предвид следните фактори:

 • Дължина: Избиране на гребло с подходящ размер е от ключово значение за поддържане на правилната форма при каране на падъл борд и ефективност на гребането
 • Материал: Материалите, използвани за конструиране на гребло за SUP, играят роля при определяне на теглото и твърдостта на греблото. Като цяло се предпочитат леки гребла, но имайте предвид, че обикновено по-ниското тегло върви с по-висока цена.
 • Размер, форма и отместване на лопатката: Размерът, формата и изместването на лопатката определят как тя ще се движи през водата. Трябва да изберете лопатка въз основа на вида гребане, което практикувате, типа на тялото и личните си предпочитания. Обикновено колкото по-едър е човека, толкова по-голяма иска да бъде лопатката му.форма на лопатката на греблото

Дължина на греблото за падъл борд

Важно е да вземете гребло, което е подходящата за вас дължина. Прекалено дълго гребло ще бъде трудно за използване; а късото гребло ще изисква да се наведете в неудобно положение, за да вкарате лопатката във водата.

За да изберете греблото с подходящ размер за максимално удоволствие от гребането с падъл борд направете следното:

 1. Изправете греблото вертикално, така че лопатката с форма на сълза да докосва земята.
 2. Вдигнете ръка нагоре над главата си и вижте как стигате върха на греблото греблото.
 3. При гребло с подходящ размер, дръжката на T-захвата ще попада точно на сгъвката на китката. (Ако греблото е регулируемо, регулирайте дължината на рамото, за да постигнете желания ефект)
 4. Ако поръчвате гребло онлайн, добавете около 20–30 сантиметра към височината си и изберете гребло с тази дължина.

Ако ще правите нещо различно от каране за удоволствие, като сърф или състезания, може да се наложи да изберете гребло с различна дължина. SUP сърфистите обикновено избират гребло, което е малко по-късо от дължината на стандартното съгласно горното описание, докато състезателите обикновено избират малко по-дълго.

Гребла с регулируема дължина срещу фиксирана дължина

Греблата с регулируема дължина са популярни поради тяхното широко приложение. Те ви позволяват лесно да експериментирате, за да откриете каква дължина ви подхожда и можете да прецизирате дължината за според употребата – сърфиране, каране за удоволствие или състезание. Друг плюс е, че можете да споделяте греблото си с по-ниски или по-високи приятели и членове на семейството. Много производители правят едно и също гребло с няколко различни диапазона на настройка, така че се уверете, че избраното от вас ще отговаря на вашите нужди. Ето конкретен пример за качествено гребло с регулируема дължина.

Гребла с фиксирана дължина:  Някои хора предпочитат нерегулируеми гребла с фиксирана дължина, защото те обикновено са по-леки и по-твърди, тъй като им липсва механизмът за настройка. Някои гребла с фиксирана дължина са проектирани да се изрязват, за да можете да получите точната дължина, от която се нуждаете. Преди да купите гребло с фиксирана дължина, изпробвайте няколко различни дължини, за да разберете наистина какво ви харесва.

Материали за гребла за SUP

Само за два часа гребане повечето хора ще направят няколко хиляди удара. Многократното повдигане на тежко гребло може бързо да ви умори, поради което повечето опитни гребци ще инвестират в най-лекото гребло, което могат да си позволят. Теглото на SUP греблото се определя главно от материалите, използвани за направата му

Материалът на греблото определя също твърдостта му. Твърдото гребло е по-ефективно при предаване на силата на удара.

При избора на материал за греблото за падъл борд, помислете за следните точки:

 • Имате ли нужда от леко гребло? 

Ако се състезавате или тръгвате на дълги обиколки, ще оцените лекото гребло. Ако гребете само няколко пъти в годината, теглото не трябва да бъде вашата основна грижа.

 • Колко искате да похарчите? 

Леките материали, като карбон и фибростъкло, струват повече от по-тежките, като алуминий и пластмаса.

 • Твърдите гребла могат да уморят мускулите и ставите ви. 

Ако сте имали предишни наранявания на рамото, ръката или китката, може да искате по-гъвкаво гребло.

Ето най-често срещаните опции за материали на рамото и лопатката:

Полипропилен (пластмаса): Използван в лопатката и дръжките на греблата за начинаещи, пластмасата е издръжлива и достъпна. Почти винаги е съчетана с алуминиево рамо.

Алуминий:  Използван за рамото на SUP греблата, алуминият е достъпен и лек, но не толкова лек или твърд като фибростъклото или карбона. Алуминиевите рамена често се комбинират с полипропиленови лопатки; тези гребла също са чудесен избор за начинаещи гребци.

Фибростъкло:  Отличен лек избор, фибростъклото се използва в рамото  и/или лопатката на някои SUP гребла. Фибростъклото е доста твърдо, което го прави ефективно при предаване на силата на вашия удар. Но е малко по-малко твърдо от карбона. Греблото, направено от фибростъкло, често е по-скъпо от алуминия/полипропилена, но е по-достъпно от карбоновите гребла.

Карбон: Това е най-лекият и твърд наличен материал, и често е най-скъпият. Спестяването на тегло може да си струва добавените разходи, ако сте редовен запален гребец на дълги разстояния. Твърдостта на въглеродните влакна води до отличен пренос на енергия от мускулите ви към лопатката на греблото. Греблата от висок клас използват карбон в рамото и лопатката, докато по-достъпните дизайни понякога се отличават с композитна конструкция, като смес от въглерод и фибростъкло или карбоново рамо, съчетано с лопатка от фибростъкло.

Дърво: Някои SUP гребла са направени изцяло от дърво, докато други използват само фурнир върху лопатката. Греблата от дърво са красиви, но понякога могат да тежат и да струват повече от тези, направени от други материали.

Размер на лопатката, форма и отместване

Лопатката е частта от греблото, която потапяте във водата, когато правите загребването. Размерът, формата и отместването на лопатката оказват влияние върху представянето на греблото.

Размер на лопатката

Няма твърдо правило за точно определяне на размера на лопатката, от която се нуждаете. С течение на времето вероятно ще развиете предпочитание към лопатка с определен размер въз основа на вида гребане, което практикувате, и други фактори, като вашия тип тяло.

Но ако сте съвсем нови за падъл борд спорта, използвайте тези насоки:

Колкото сте по-големи, толкова по-голяма може да бъде лопатката на греблото. Това е така, защото по-големите гребци обикновено имат силата да изтеглят по-голямата лопатка през водата. Един лесен начин за сравняване на размерите на лопатката е да се използва измерването на повърхността на лопатката (дадено в квадратни инчове), което е предоставено на страниците на продуктите на REI.

Ето някои препоръки за приблизителна повърхност, базирани на телесното тегло:

Малко/средно тяло (под 70 кг.): 500 кв.см.

Средно/голямо тяло (70-90кг.): 600 кв.см.

Голямо/ XXX тяло (90+ кг.): 700+ кв.см.

Имайки предвид тези препоръки, ето някои допълнителни неща, за които трябва да помислите:

 • Големите лопатки са по-мощни: голямата лопатка отмества много вода, което ви позволява да правите мощни удари, за да ускорите бързо дъската си. Ако например сте сърфист в SUP, може да ви хареса по-голяма лопатка, което ще ви позволи да направите няколко мощни удара, за да можете бързо да позиционирате дъската си, за да хванете вълна.
 • Малките лопатки са по-ефективни: Малката лопатка отмества по-малко вода с всеки удар, но е по-лесно да издърпате лопатката през водата, отколкото по-голямата лопатка, което означава, че използвате по-малко усилия с всеки удар. Лопатка около 600 кв.см. може да е предимство, ако сте SUP състезател или гребете на дълги разстояния и искате да запазите енергия за целта. Малката лопатка също е по-добър избор, ако обичате да гребете с бърз ритъм или ако трябва да сте по-нежни към ставите и мускулите си 

Форма на лопатката

Формата на лопатката може да повлияе на това как греблото се движи през водата и колко мощна е тя. Разликите в производителността между формите на лопатката могат да бъдат съвсем малки, но докато натрупвате опит, може да развиете предпочитание към една форма пред друга.

Капка/сълза: Тази форма е най-широка отдолу, което означава, че когато поставите лопатката във водата, веднага избутвате вода с по-голямата част от повърхността на лопатката. Използването с голяма повърхност се превръща в мощен удар, който понякога се предпочита от сърфистите и гребците на SUP, които се радват на по-бавен ритъм и по-мощен удар.

Правоъгълна: Лопатката с правоъгълна форма е по-тясна отдолу, отколкото лопатката-сълза, което означава, че по-малко повърхност е ангажирана, когато потопите върха на лопатката във водата. Поради това тези лопатки могат да осигурят по-нежен удар и могат да бъдат по-щадящи за тялото ви. Те също така позволяват по-висок ритъм на гребане.

Отместване

Отместването (offset) описва степента, в която лопатката се наклонява напред от рамото. Размерът на този ъгъл влияе върху това колко вертикална е лопатката, когато минава през водата, което от своя страна може да повлияе на това колко енергия получавате от всеки удар.

Не е нужно да отделяте много време за избор на ъгъла на отместване, освен ако не ви харесва да анализирате по-фините детайли на вашата екипировка. Като се има предвид това, ето някои общи препоръки за ъгъл на отместване, базирани на различни стилове на гребло:

За SUP сърфиране: приблизително 7 градуса

За гребло със смесено използване: около 10 градуса

За SUP състезания: приблизително 12 градуса