Как да изберем ски

избор на ски

На пазара има много и различни видове ски, което прави задачата да намерите подходящия за себе си модел изключително сложна. Без значение дали сте се насочили към нов или ски втора употреба, информацията от тази статия ще ви помогне да изберете най-доброто за определения бюджет. И ако научите някои основни понятия за всеки тип ски, как работят камбър и рокер и как да изберете правилната дължина, ще можете да стесните избора и да излезете „победител“ в тази битка.

За да изберете правилните ски, трябва да намерите отговор за себе си на следните въпроси:

 1. Изберете типа ски на база предпочитания от вас терен: Вашите възможности за избор са ски за спускане, ски слалом, ски за дълбок сняг и ски за бягане. Избраният тип ски ще се основава на типа ски спорт, който планирате да практикувате.
 2. Намерете подходящата дължина за ските: Като правило изберете ски с дължина, която се намира между брадичката и горната част на главата. Използвайте нашата диаграма за размер за по-прецизно избиране на подходящите ски.
 3. Уверете се, че вашите ски размери поддържат типа ски, който обичате да правите: Тесните ски са по-добри за резбови завои на поддържани писти, докато по-широките ски осигуряват по-добра флотация в дълбок сняг. 
 4. Разберете как камбър и рокер (camber & rocker) влияят на поведението на ските: Ако се придържате към поддържани склонове, ски със стандартен алпийски камбър или може би някакъв върховиден рокер ще бъде подходящ за вас. Ако предпочитате дълбок сняг, потърсете рокер ски, или плоски ски за по-добра флотация.
 5. Решете дали искате интегрирани автомати или искате да купувате автоматите отделно: Ски с инсталирани интегрирани връзки са удобни и гарантират добра ефективност. Въпреки това, много междинни и напреднали скиори предпочитат ски без интегрирани автомати, така че да си изберат конкретен модел автомати, отговарящи на техните специфични нужди.

Видове ски за спускане

За да изкарате един приятен ден на снега е най-добре да съобразите екипировката си с условията и зоните на планината, където обичате да карате ски. 

Универсални ски

Най-подходящи за поддържан терен, или смес от поддържана и неутъпкана писта. Универсалните ски са подходящи за всички възрастови групи и всяко ниво на опит. Ски с тесни талии до 85 мм обикновено се считат за „предни ски“ и са предназначени най-вече за поддържани условия. Универсалните ски с талия 85 мм – 95 мм са най-добри за смес от обработвана писта с леки забежки извън нея. Много универсални ски имат дълбоки странични кантове и рокер профил, за да улеснят управлението. Те държат предимство на поддържаните трасета и твърдия сняг, а моделите от висок клас могат да задоволят очакванията на скиори от експертна класа.

Широки ски

Най-добри за неутъпкана писта и дълбок сняг. Тези ски могат да се справят с всичко. Тези ски обикновено имат широки талии от 90 мм до 109 мм, които увеличават флотацията в мек сняг, без да се жертва прекалено много от управлението върху поддържаните склонове. Те ефикасно секат през пухкавия сняг и осигуряват стабилност при заледен, неутъпкан сняг.

Ски за дълбок сняг

Най-доброто за дълбок сняг. Както подсказва името, тези ски се представят най-добре, когато карат на пухкав сняг с голяма дълбочина. Тези ски обикновено имат ширина на талията от 109 мм и повече за мъжки ски и 100 мм и повече за дамските ски, за да осигурят флотация и сърфиращо, игриво усещане. Много от тях разполагат с напълно рокер профил или с наклонени накрайници и опашки за по-нататъшно увеличаване на флотацията, подобряване на маневреността и предпазване на кантовете. Имайте предвид, че те не са създадени за прецизни завои при поддържани писти, но те са абсолютно най-добрият избор за незабравим ден, когато снегът е дълбок и необработен.

Тесни ски

Най-подходящи за чести и резки завои по поддържани писти. Създават усещане за свобода, но с тази свобода идва и отговорността за придобиване на умения за осъзнаване на опасностите от ски спорта, необходими за осигуряване на вашата собствена безопасност.

Ски по пол или възраст

Ски за жени

Специфичните за жените ски споделят много от дизайнерските характеристики на мъжките ски, но те обикновено са по-къси и по-леки, за да съответстват на скиор, който също обикновено е по-нисък и по-лек. Някои ски на ниво експерт се продават само като унисекс или мъжки ски, но се предлагат в гама от размери, за да се използват от скиори от всякакъв пол.

Детски ски

Може да има смисъл да купувате дрехи, в които децата могат да „израснат“, но тази стратегия не е добра идея за амбициозните млади скиори. Оборудвайте ги със ски, които са подходящи за тяхната височина. За много младите (под 6 години) ските като цяло не трябва да достигат до брадичката им (или да са на 15 до 18 см под върховете на главите им). За младежите (под 12 години) ските трябва да достигат около средата на главата. 

Децата винаги могат да карат по-къси ски, но могат да имат проблеми с дълги ски. Когато се съмнявате, консултирайте се със специалист и/или ски-учител.

Детските спускащи се ски често включват връзки.

Дължина на ските

Важно е да се сдобиете с чифт ски, които са с подходящата за вас дължина. Прекалено дългите ски, може да създадат усещане за неудобство и са по-трудни за контрол. Твърде късите ски се движат по-бавно и са прекалено капризни.

Когато избирате дължина на ски, най-лесно е да започнете, като базирате решението на вашия ръст и способности. След като направите това, можете да прецизирате избора си, като използвате други критерии, като тип ски, терен, снежни условия и лични предпочитания.

Като цяло, със задния край на ските на земята, те трябва да ви докосват някъде между брадичката и горната част на главата. Ските в по-късата част на този спектър се харесват повече на начинаещите, тъй като те са лесни за завъртане. Ски-ветераните често предпочитат ските да са по-дълги, за по-бързо каране.

Размер на ските спрямо височината

Височина на скиор (см)Дължина за начинаещи (см)Междинна дължина (см)Експертна дължина (см)
137125135140
142130140145
147135145150
152140150155
157145155165
163150160170
168155165175
173160170180
178165175185
183170180190
188175185195
193180190200

Други съображения за оразмеряване:

 • Тегло на скиора: Ако сте по-скоро лек за вашия ръст, помислете за избора на по-къси ски. Ако се по-скоро тежък спрямо ръста, помислете за преминаване към по-дълги ски. Някои производители на ски предлагат препоръки за тегло на скиора – вижте в магазините.
 • Ски стил: Ако обичате да правите бързи завои, изберете по-къси ски. Ако искате да карате ски бързо, значи за вас по-подходящи са дългите ски.
 • Терен: Ако любимият ви хълм е доминиран от тесни, усукани пътеки, погледнете по-късите ски. По-добре е бързото маневриране в тесни завои. Ако карате ски само на открити склонове или най-вече на сняг необслужван сняг, помислете за по-дълги ски.
 • Лични предпочитания: Ако знаете, че предпочитате по-дълги или по-къси ски, имайте това предвид, когато избирате дължина.
 • За деца под 6 години , изправете ските до детето; ските не трябва да достигат съвсем до брадичката.
 • За деца от 6 до 12 , изправете ските до детето; ските трябва да достигат средата на лицето им.