Как да изберем туристическа раница

качествена раница за планина

Запалените планинари правят походи от поне по няколко дни, и за целта определено е необходима раница. И то не каква да е раница, а качествена раница.

Съвременните раници (с вътрешна структура) – в сравнение със старите (с рамка) – са ергономично проектирани, така че да са удобни, ефективни и да осигуряват добра стабилност за носещия ги. Тези предимства дават допълнителна сигурност на тези, които избират предизвикателствата на пешеходния туризъм, независимо дали за един ден или повече.

Актуалните модели раници имат рамка вътре в раницата (с един или повече алуминиеви пръти). Независимо дали сте катерач, скиор или турист, този тип укрепване ви помага да поддържате баланса си по неравни повърхности по-лесно.

За еднодневни екскурзии е достатъчно да имате раница от 30-40 литра, но за тридневен преход вече ви трябва раница с вместимост 40-50 литра. Някои модели могат да достигнат 100 литра. Но внимавайте, колкото по-голяма е раницата, толкова повече тежи. Изборът на размера на вашата раница е много важен.

Туристически раници с твърд гръб

Раниците, които имат голяма вместимост (тези, които се използват за преходи от два или повече дни), трябва да бъдат с твърд гръб. Това означава, че задната част на раницата е оребрена с алуминиева рамка, което прави тежестта ориентирана към ханша, най-здравата част на тялото.

Пръчките за укрепване са разположени вътре в раницата, обикновено са алуминиеви и с ширина 2,5 см и дебелина 3 мм. Лентата или прътите могат да бъдат отстранени и оформени според формата на тялото.

Вътрешното втвърдяване има няколко предимства:

 • Гъвкавост – Вътрешната рамка придава на вътрешността на раницата здравина, така че раницата се адаптира по-лесно към движението на тялото, което дава на туриста, катерача или скиора лекота на движение.
 • Баланс – тези раници обхващат тялото, приближавайки тежестта на раницата до центъра на тежестта ви, така че когато е необходимо (напр. при преминаване през пресечен терен) да ви помага да поддържате баланс.
 • Стабилност – Тези раници са снабдени със стягащи ремъци, с които багажът може да се стегни или да се фиксират различни предмети, така че раницата стои стабилно, осигурявайки на носителя добра стабилност (равновесие) и в екстремни ситуации.
 • Свобода на движение – Поради вътрешната твърдост на раницата, формата на раницата обикновено е по-тясна, което дава възможност на ръцете да се движат свободно, поради което тези раници са популярни сред катерачите и скиорите. Този тесен профил също има голямо предимство за туристите при преминаване през тясно място или през храсти.
 • Регулируемост – Вътрешното укрепване (заедно с презрамките за раменете и бедрата) са окачени системи, което ги прави по-лесни за регулиране от конвенционалните раници.

Обикновени раници (без втвърдяване) или с полутвърд гръб

Обикновените раници най-често нямат монтирана рамка вътре (можете да намерите някои модели с полутвърд гръб), могат да имат товароносимост от 20-40 литра, обикновено се използват за 1-2 дневни смени.

Материали

Използваният материал обикновено е специален материал за раници (здрав найлон) или кордура (твърд, леко груб материал). И двата материала са устойчиви на вода и износване. Кордурата е по-издръжлива, но малко по-тежка. Някои от раниците с вътрешно закопчаване имат „пола“, тоест вътрешен найлон, с който може да се увеличи обема на раницата.

Сваляеми джобове

На повечето раници можете да отделите горната част (капак), която е джоб, така че раницата може да се намали. Това е много практично, особено когато искате да отидете на еднодневна екскурзия от базовия лагер.

Странични джобове

Някои раници имат фиксирани странични джобове, някои са подвижни, а някои могат да бъдат скрити.

Закрепване на аксесоари

Точките за закрепване дават възможност за окачване на повече предмети на раницата, ако е необходимо. За катерачи и катерачи, особено тези, които ходят на туризъм през зимата, се нуждаят от стойка за брадва, стойка за пушка или ъглова стойка.

Пълнене

При повечето раници пълненето се извършва отгоре, което налага да държите нещата, от които се нуждаете бързо (напр. дъждобран) в раницата възможно най-високо. Някои раници се предлагат с цип на дъното, осигуряващ директен достъп до спалния чувал, без да разопаковате цялата раница.

Избор на раница

Какъв е идеалният размер?

 • 25-30 литра: идеален за еднодневни смени, особено през лятото, когато нямаме нужда от сложно оборудване
 • 30-50 литра: това е идеалният размер за дву- или тридневни смени.
 • 60-80 литра: използва се за по-дълги кръгове. Внимание: обикновено колкото по-голяма е раницата, толкова повече.

Трябва да се има предвид и теглото на раницата! Големите раници тежат около 2,2 кг.

След покупка

„Персонализиране“ на раницата

Не забравяйте да коригирате раницата си преди започване на прехода.

Добра идея е просто да се разходите с новата си раница, като можете да направите съответните корекции на няколко пъти, така че раницата да ви е удобна и стабилна. След редовна употреба, подсилващите елементи ще се съобразят с тялото ви.

хубава раница за преходи

Как да товаря/пълня раницата си?

Направихте ли плановете си, пазаруването, готови ли сте? Време е да опаковате багажа и да тръгвате.

Единственият въпрос е: как да напълните раницата си възможно най-ефективно?

Зависи какво ще носите със себе си, както и къде отивате (планински, пресечен терен и т.н.).

 • Независимо от пътните условия, поставете най-тежките неща възможно най-близо до гърба си.
 • При равнинни преходи сложете тежките неща възможно най-високо в раницата си. По този начин центърът на тежестта се измества нагоре и ще е по-лесно да ходите.
 • При неравен терен, опаковайте багажа обратно – слагайте тежките неща възможно най-ниско, така че центърът на тежестта на тялото ви да е по-нисък и това ви осигурява стабилност.
 • Винаги поставяйте спалния си чувал на дъното на раницата, слагайте всички неща, с които смятате, че трябва да спите само до него.
 • Затегнете ремъците на раницата възможно най-добре, така че раницата да е възможно най-стабилна.

По-ниските хора, както и повечето жени, независимо от пътните условия, предпочитат да държат нещата възможно най-ниско. Вие решавате кое е по-удобно за вас. Опитайте няколко метода за опаковане, за да видите кой е най-подходящ за вас.

Уверете се, че нещата, от които се нуждаете междувременно, са опаковани на леснодостъпни места!

Не оставяйте дупки. Сложете дребни неща в чиниите. По-добре е да опаковате храната в отделни опаковки, отколкото да я сложите в една обща торба.

Ако сте повече хора, споделете големите неща (напр. палатката) един с друг. Никой не трябва да бъде „шерпа“ на другите.

Закачете възможно най-малко неща от външната страна на раницата си, защото ставате по-нестабилни. Ако все пак поставите няколко неща, уверете се, че не се движат. напр. пръчките от палатката можете да поставите хоризонтално върху раницата, до дюшека или отстрани и да ги затегнете със страничните презрамки. Страничните ластици са проектирани за това специално оборудване, използвайте ги възможно най-креативно, но не рискувайте своя комфорт и стабилност.раница за планина

Винаги носете раницата си под държдобрана. Раниците обикновено са изработени от водоустойчив материал, но често циповете и шевовете могат да пропуснат. При проливни дъждове може да влезе вода и съдържанието на раницата да се намокри, което я прави по-тежка, и отделно може да повреди нещо.

Искате ли да бъдете перфектен турист? Тогава преди да тръгнете:

 • Направете списък с нещата, които ще ви трябват;
 • Преди да започнете, консултирайте се с вашия списък, за да имате всички необходими неща със себе си;
 • Проверете старото си оборудване, преди да опаковате, за да видите дали все още работи;
 • Напълненте раницата си ден преди да започнете прехода или направете примерен пакет няколко дни преди да започнете, ако все пак ви липсва нещо, добре е да знаете предварително.

Поддръжка на раницата

 • Не съхранявайте раницата в мръсно (кално) състояние, като по този начин предотвратявате преждевременното повреждане на материала.
 • Препоръчва се пране на раницата с топла вода до 30 градуса по Целзий.
 • Почистете раницата с влажна кърпа преди съхранение, но никога не съхранявайте раницата мокра, за да избегнете мухъл.
 • Съхранявайте раницата само на места далеч от влага.
 • Като се грижите за вашата раница, тя ще бъде вашият надежден партньор за дълго време.