Как да разпознаем признаците на приближаваща буря в планината

Късните летни (ранните есенни) месеци  са много рискови за планински бури и тези, които се впускат в планински туризъм, знаят много добре, че тези стихи идват обикновено с опасни гръмотевици и светкавици. Избягването на бурите в планината е изключително важно, независимо от сезона. 

По какво се познава, че предстои буря

Най-важното нещо преди да планирате поход е да се консултирате с прогнозата за времето. Важно е да се отбележи обаче, че те не са 100% безопасни, а на голяма надморска височина времето може да се промени изключително бързо.

Признаци, че идва буря

1.      Облачно небе сутринта

Ако в ранните сутрешни часове се появят облаци, това може да е сигнал за възможна атмосферна нестабилност. Гръмотевичните бури са по-рядко срещани през първата част на деня, и се появяват по-често следобед.

Облаците не оповестяват непременно екстремни метеорологични явления, но когато променят външния си вид и растат вертикално, това е знак, че могат да се превърнат в купести – подобни на белезникави купчини с пухкава консистенция и плоска основа.

2.      Наличие на купесто-дъждовни облаци

Купестите облаци са основните предшественици, типични за буря. Признаците на купесто-дъждовни облаци включват вертикално развитие (по-големите височини могат да надхвърлят 10 000 m), а външният вид включва издатини с добре дефинирани ръбове. Приличат на захарен памук.

3.      Влага и задушаване

Задушаваща атмосфера е друг знак за приближаваща буря, особено ако е придружена от внезапно спадане на атмосферното налягане. Налягането намалява с увеличаване на надморската височина, нараства с понижаване на температурата и намалява с увеличаване на влажността на въздуха.

4.      Гръмотевици и светкавици

Дъждът и вятърът не са много опасни сами по себе си (стига да сме добре екипирани), освен ако не са придружени от мълния. Електрическите удари са почти невъзможно да бъдат избегнати, след като ударят земната повърхност. Най-опасни са мълниите, които осъществяват контакт със земята, но те са незначителна част от общата мълния. Можете да видите колко близо е епицентърът на лошото време, в зависимост от разстоянието до тях.

5.      Други тревожни признаци за предстояща буря

  • Животните са склонни да пърхат, а птиците летят по-енергично и чуруликат повече.
  • Силните пориви на вятъра сигнализират за наближаването на буря в планината.
  • Миризмата на растенията става по-интензивна преди буря.

Определяне на разстоянието, на което се появява мълния

Трябва да преброите секундите, за да определите разстоянието, на което удря светкавицата.

Трябва да се изчисли времето, изминало от мълния или светкавица, видима в небето до гръм. За да разберете приблизителното разстояние до мълнията (до бурята), разделете броя на секундите на 3. Точката на контакт е на числото, получено в края и се измерва в километри. Звукът преминава във въздуха за 1 км за около 3 секунди.

Например, ако преброите 9 секунди и разделите на 3, това означава, че бурята е на 3 км от вас.

Когато разберете, че гърмът идва след по-малко от 3 секунди светкавица, най-доброто нещо, което трябва да направите, е бързо да потърсите убежище. Бурите в планините са много опасни и никак не са приятно преживяване.