Каква е ролята и функциите на бинокъла?

Избор на бинокъл

Наблюдаването на отдалечени обекти може да бъде направено с помощта на бинокъл. Това са оптични устройства, които наистина имат широко приложение както в хоби така и в професионалните ни ангажименти като охранителна дейност, разузнаване, детективски проучвания, следене на хора и други.

Таблица за избор на бинокъл

Всеки бинокъл се идентифицира с 2 числа, например 8×21, 10×50 и т.н. Първото число представлява силата на увеличение. Бинокъл 8×21 приближава обектите 8 пъти по-близо, бинокъл 10×50 приближава обектите 10 пъти.

Второто число показва диаметъра в милиметри на обектива. Обективът с по-голям диаметър означава по-висока яркост.

Бинокъл за … 3×25  4×30  8×21
10×30
8×30 8×32 8×40 8×42 7×50 7×52 10×42 10×50 12×50 16×50 20×50 20×80 Zoom Digital
Астрология
Проследяване на птици
Наблюдение на природата
Яхтинг
Военен
За лов
Наблюдение на планината
Спортни събития
Tеатър

 

Бинокълът е неизменна част от екипировката на запалените планинари, които освен, че обичат да се наслаждават на природата не пропускат да наблюдават и редки птици и животни. Любителски уреди за оптическо увеличение като бинокли, монокли и телескопи ползват и професионалните фотографи за създаване на фотографски сцени с голямо варио или зуум.

Като един от най-ефективните увеличителни уреди покупката на бинокъл изисква опознаване на неговите качествени характеристики като оптично приближение, водоустойчовист, възможност за наблюдаване при здрач или дори оптически уреди за нощно виждане.

В зависимост от това какъв бюджет сте готови да отделите и каква е основната цел на придобиването на такъв уред, имате сериозно предизвикателство пред себе си.

Когато избирате бинокъл, първото нещо, което трябва да имате предвид, е вида дейност, която ще използвате.

Следващата стъпка при избора на бинокъл се оказва определянето на размера. За туризъм или други хоби дейности е препоръчително да се насочите към по-малък и олекотен модел. Има доста богат избор на пазара и действително няма да ви струва скъпо инвестицията в такова увеличително пособие.

При по-професионалните бинокли, онези които се използват при граничните служби, професионалните орнитолози и други определено акцента е към максимално честия образ, който наблюдавате от разстояние. Те разполагат с многообразни опции, които са определящи за професионално свършената работа. Този клас уреди са скъпи и ако не можете да си ги позволите за вашите хоби мероприятия то наистина няма нужда да инвестирате в такива, а да изберете по-рентабилни и бюджетни решения. Бинокълът е необходимост в планината, на къмпинг, при ловуване.

Запалените ловци със сигурност трябва да се насочат към покупка на мощен бинокъл за лов с възможност за монтиране на статив. Професионалистите от гранична полиция или тези в охранителната дейност е добре да се насочат към бинокъл за нощно виждане, който да е компактен и лек.

Любимото ви хоби може да бъде още па-интригуващо и завладяващо ако разполагате с увеличителен уред, който да ви насочва в правилната посока. За прородолюбителите търговците предлагат наистина невероятно практични модели, които се отличават с лекота, възможност за поставяне върху статив и не изискват специална квалификация за неговата употреба.

В магазините, които предлагат такава любителска и военна екипировка може да разгледате и вариантите за покупка на монокъл или телескоп.

Високия клас бинокли можете да намерите на цени от 200 до към 500 лева, но има и такива, които биха били максимално удачни и предлагани на цена от 80-100 лева. Решението на всеки е индивидуално и съобразено с неговите изисквания и възможности.

За да изберете най-добрия бинокъл за вас, трябва да вземете предвид следните критерии:

Лещи

Лещите са изключително важни – техният размер, материалът, от който са изработени, и прилаганите обработки са нещата, които определят качеството и цената на бинокъла.

Тъй като силата на улавяне на яркостта се дава от повърхността на лещата, двойният диаметър на обектива осигурява улавяне на яркост, по-голямо от четири пъти.

При използване през деня са достатъчни бинокли от 30-32 mm или по-големи, докато диаметри от 50 mm могат да се използват при пълен капацитет при условия на слаба видимост, привечер или привечер.

Размер на обектива

Колкото по-голям е обективът, толкова по-ярко е изображението и по-голямо е зрителното поле, но това се отразява на размера на тялото на бинокъла и неговото тегло.

За любителите на природата са подходящи бинокли с минимален обектив от 42 мм и малка мощност на увеличение (до 12X), както и приложени лечения против отблясъци.
За ловците имаме две опции, ловец, който предпочита лов на преследване, се нуждае от ниска мощност на увеличение (8X) и обектив до 42 мм, докато ловец, който предпочита панда , ще има нужда от бинокъл с по-висока мощност на увеличение (10X, 12X или повече в зависимост от върху терена и целевото животно) и 42 мм или 50 мм обектив.

За астрономия имате нужда от големи обективи (70 мм или 80 мм) и висока мощност на увеличение (20X, 25X)

За хоби и релаксация: Тук имаме широка гама от обективи, както и увеличаващи мощности, които се избират според любимата ви дейност, за да можем да започнем с компактни, джобни модели с малки обективи и можем да стигнем до тези за астрономия.

Сила на увеличение

Отнася се до увеличение с две числа, разделени с „x“, като бинокъл с фиксирана мощност 10×50, където първата цифра (10) представлява коефициента на увеличение, а втората цифра след X (50) представлява диаметъра в мм от обектива.

Както в случая с лещите, силата на увеличение се избира в зависимост от дейността, за която купуваме бинокъла, така че можем да разграничим две категории:

Фиксирана мощност на увеличение

Тези бинокли се приближават с фиксиран коефициент, ние вземаме примера 10X50, където цифрата (10) представлява коефициента на увеличение, а втората цифра след X (50) представлява диаметъра в mm на обектива.

Променлива мощност на увеличение

Тези бинокли имат мощност на увеличение в обхват и позволяват чрез задействане на лост желаната от нас сила на увеличение. Можем да вземем за пример 8-24X50, където 8-24 е избираемият диапазон на увеличение, а 50 е диаметърът в мм на обектива.

Въпреки че голямото увеличение може да бъде много привлекателно , трябва да вземем предвид аспекти като естественото треперене на ръцете, което се изразява в ниска стабилност.

По този начин можем да кажем, че бинокълът със сила на увеличение от 8x, 10x и дори 12x може да се използва почти безпроблемно за кратък период от време.

Биноклите с по-голямо увеличение няма да могат да се държат здраво в ръцете, препоръчително е да използвате статив или други стойки.

В случай на бинокли с променливо увеличение, промяната в увеличението е обратно пропорционална на размера на зрителното поле.

Бинокъл с призма на Porro

Този тип бинокли също е лесно разпознаваем, тъй като между обектива и оптичната леща може да се разпознае контурът на Z. Лещите на лещите са по-отдалечени от оптичните лещи. Предимството на това позициониране е, че поради по-голямото разстояние между лещите на обектива ефектът на пространственото разграничаване е по-добър.

Освен това призмите са по-прости, така че могат да се произвеждат на ниска цена, но с високо качество. Недостатъкът на този тип бинокли е, че са по-големи от покривните модели.

Разстояние между зениците

Тези стойности показват максималното разстояние, на което, гледайки през окулярите, можем да видим цялото зрително поле. Ако носите очила и искате да използвате очилата с бинокъл, препоръчваме да изберете модел с по-голямо междузенично разстояние.

Зрително поле (FOV)

Размерът на зрителното поле се измерва в градуси. Кръгът има 360 градуса. В случай на бинокъл, зрителното поле се дава от пропорцията, която може да се види от цял ​​кръг.
Стойността на зрителното поле може да се даде и от диагоналното разстояние на зрителната посока, което може да се наблюдава в зрителното поле на бинокъла.
Биноклите с широко зрително поле често са по-полезни за намиране и бързо локализиране на обект. Обикновено високата мощност на увеличение е обратно пропорционална на размера на зрителното поле.

Защита срещу вода и пръски

Друга много важна гледна точка е устойчивостта на парa, влага, евентуално водни капчици или ако изпуснем бинокъла във водата. Като цяло биноклите с азот са напълно водоустойчиви.

Настройка на фокуса

В случай на бинокъл обикновено има три типа настройки. При бинокли с т. нар. фиксиран фокус няма възможност за настройка на остротата, обикновено това са най-евтините бинокли, които не препоръчваме за сериозни дейности.

Моделите с централен фокус включват въртене на централно колело, което движи и двете тръби равномерно и по този начин позволява фокусиране и за двете очи. Освен това при тези модели единият от двата окуляра има диоптърна настройка за компенсиране на разликите между двете очи.

За да регулирате диоптрите, първата стъпка е да изберете отдалечен обект, който да гледате през бинокъл. Затворете око отстрани на копчето за настройка на диоптъра.
С помощта на другото око настройте изображението да е възможно най-ясно. След това затворете това око и отворете другото.

Използвайте бутона за настройка на диоптъра, за да зададете остротата на изображението.

Когато сте готови, проверете резултата, като отворите и двете очи. Няма да е необходимо допълнително регулиране на диоптрите, яснотата на изображението ще се настрои с централното колело.

Конструкция и дизайн

Тук трябва да разгледате корпуса, защитния капак и включените аксесоари.
Що се отнася до калъфа, има значение от какъв материал е изработен, дали е водоустойчив или не, дали може да се регулира за използване и дали носите очила, предпазни и удобни калъфи, капачки за лещи, лещи, калъф или калъф за транспортиране на бинокъла и ако може да се закачи към такъв на статив.

Всички тези фактори са важни за качеството на най-добрите бинокли, особено аспектите, свързани със защитата.

Без тези защити дори най-добрите лещи в света ще се развалят и ще станат безполезни.