Кое е най-доброто време за риболов?

рибари в морето

Статията дава полезна информация за най-доброто време за риболов. Всъщност уловът на риба е изключително сложен, често трудно обяснимо явление.

Понякога трябва и голяма доза късмет!

И, разбира се, времето е един от ключовите фактори, влияещи върху риболова.

Рибата е жив организъм. А нейното състояние, апетит, степен на активност са много зависими от времето. Когато риболовецът има знания, опит и нужното оборудване (разбирай Halco, Salmo, Rapala и т.н.), то той винаги ще се радва на богат улов на риба.

Факт е, че различното време, променящите се условия във водата и атмосферата влияят на рибите по доста специфичен начин.

Да, не се изненадвайте! Често се случва времето да е чудесно за риболов, но пък кофичката да остане празна! И обратното е възможно. Първо ще посочим кои метеорологични фактори влияят върху улова на риба:

  • Температура на водата. Например, има топлолюбиви риби – такива са повечето риби от семейство шарани, както и сомовете. Не бива да се забравя, че някои хищници, като щука, костур, сьомга обичат по-хладната вода.
  • Движение на температурата на въздуха (охлаждане, затопляне). Всяко рязко спадане на температурата ще се отрази негативно на рибата. Като цяло, в студено време или преди застудяване, има висока активност на хищните риби (щука, костур) и намаляване на активността на типично мирните риби – бабушка, каракуда, кефал.
  • Атмосферно налягане и неговата динамика. сила и посока на вятъра. Когато налягането е високо, добре кълват риби, които не са хищни. Ако  то направи рязък скок в една или друга посока, като правило, за известно време, риболовът не върви. Но щом налягането се повишава бавно, това отново е добре за улов на мирни риби.
  • Наличие на вятър. Средно умереният вятър е много желателен при риболов на хищни риби, тъй като отвлича вниманието им. Силният вятър е изключително лош за риболова. Най-вече поради трудностите при изпълнението на самия риболовен процес, независимо от начина, по който се извършва.

В кой отрязък от деня рибата кълве добре?

Летен следобед и спокойна вода – наистина чудесно време…. Но се оказва, че продължителната топлина денем не е най-доброто време за риболов.  През лятото ранната сутрин е подходящо време за улов както на мирни, така и на хищни риби. Знаете ли, че рано сутрин има перфектен риболов при мъгла? Наличието й е знак за голям брой рибни трофеи. Освен това при такова време се ловят добре както мирни, така и хищни риби. Лекият вятър е пръв помощник на рибарите. Ако облачността е ниска, вятърът се засилва, предстои да завали, налягането пада – със сигурност ще има добър улов на хищни риби.

Облачното време, с не много силен вятър, в някои случаи е добро за риболов на мирни риби, по-специално, шаран и каракуда. Продължителният, ситен, неприятен дъжд предизвиква в повечето хора меланхолия… Но това е най-продуктивното време и опитните рибари знаят това.