Най-големите предизвикателства пред българите, планиращи преместване в Германия

През изминалата 2017 година, 32 хиляди българи са решили да потърсят късмета си в чужбина, като 7 хиляди от тях са избрали Германия като държавата, в която да започнат нова страница от живота си.

Преместването в чужда страна крие известни рискове и предизвикателства, пред които всеки един е изправен. Ето и някои от тях:

Непознаване на правните процеси и изисквания в Германия

Това важи за всички законови изисквания, които ще се наложи да срещнете в процеса ви на установяване в Германия (или която и да е друга страна в света). Например, може да съществува закон,  който да указва, че трябва да се регистрирате като пребиваващ в страната, да получите лична карта, въведена в системата за социална сигурност, да плащате данъци в градската управа, да регистрирате автомобила си по определен начин … неща, които твърде лесно може  да пропуснете освен ако няма някой, който да ви води.

Съветваме ви да потърсите компания с добра репутация, която ще ви помогне с намирането на работа в Германия, както и със съвети относно заминаването, намирането на квартира и други.

„Промедика“ , например, е компания – пионер с повече от 14 години опит на пазара на услуги за домашни грижи в Европа.

Намиране на нови социални контакти

Премествайки се да живеете в друга страна, социалната ви среда е несъмнено нещо, което оставяте зад гърба си.  Това може да доведе до силно чувство на самота и изолираност… освен ако не се погрижите бързо да намерите нови приятели и занимания.  Интегрирането във новата местна общност е основна съставка, която определя решението ви да се преместите като правилно или не чак толкова. За тези от вас, които изпитват неувереност в знанията си по немски език, например, би било добра идея да запишете курс.  Курсовете с цел интеграция, които се провеждат във всеки по-голям град в Германия, се състоят от езиков и ориентиращ компонент. Те обхващат ежедневни теми, като например работното място, пазаруване, телевизия и радио и други. На последно място, но не по важност, те са добра стратегия за създаване на нови запознанства.

Аклиматизация към времето в Германия

Времето в Германия далеч не може да се сравни с това в слънчевите средиземноморски страни.

Особено през зимата, ден след ден на мрачно небе и дъжд може да се отрази доста депресивно на новодошлите.

Уверете се, че си набавяте необходимото количество витамин Д, че спортувате редовно и че се храните правилно.

Надяваме се, че съветите съдържащи се в статията, ще бъдат ценен пример за всеки, който обмисля да живее и работи в Германия. Ключовото послание е кратко и просто: бъдете подготвени.