Снегоходки

снегоходки модели

Зимата вече чука на вратата и любителите на дългите походи в планината могат да помислят за едно нетолкова познато приспособление, което обаче може да се окаже изключително полезно, когато снегът завали – снегоходките.

Виждали сте ги само по филмите, когато сериозните алпинисти пресичат големите снежни полета? Или сте чели за тях в индианските книги като деца?

Всъщност снегоходките често са повече от необходимост отколкото лукс и ви ги препоръчваме горещо, ако сте решили да скитате из планината зимно време.

Преди да задълбаем в това какви и как точно да ги изберете, ще ви представим кратка информация за тях – за да се убедите, че наистина могат да бъдат много полезни за дълги преходи в планината.

Защо имаме нужда от снегоходки?

През зимния сезон снежната покривка често надхвърля метър, а правенето на пъртини и газенето в дълбокия сняг е трудно, тежко, бавно и дори опасно. Можете да си навехнете крака, а подобно нараняване при такива условия никак не е желателно. Дори и най-добрите туристически обувки имат нужда от „подкрепа“, а ползването на снегоходки ще ви спести много усилия и време.

Както самото име подсказва, снегоходките са приспособления които се прикачват за обувките и подпомагат придвижването по снега. Основната им функция е да разпределят теглото на човек върху по-голяма площ и по този начин да предотврати потъването на краката в преспите.

как се носят снегоходки

Дизайна им е различен и както често се случва, формата зависи от това при какви условия, на какъв терен и по какъв начин ще бъдат ползвани те. Но в повечето случаи са извити, за да подпомогнат придвижването.

Снегоходките не трябва да задържат сняг, тъй като това би довело до отежняване, за това основата им е под формата на мрежа. Чрез каиши се закачат за предната и задната част на обувките ви. В миналото са били направени от дърво, а съвременните снегоходки са изработени от леки и здрави материали като метал, пластмаса и синтетични тъкани.

Снегоходките имат американски произход и по-късно са донесени в Европа. Днес те се използват предимно от любители на природата, сериозни туристи, които са решили, че дебелата снежна покривка няма да ги спре да се наслаждават на заниманията навън.

Ходенето със снегоходки е сравнително лесно. Повечето хора твърдят, че след като можеш да ходиш, можеш да ходиш и с тях. Въпреки това използването им изисква определени умения. Ползването им на заледени и стръмни терени може да бъде опасно и за това е необходимо повече опит.

Цената: Варира в зависимост от размера, производителя, материалите и типа на обувката. Средната цена за сравнително добри снегоходки е около 350лв за чифт. Добрата новина е, че се продават и втора ръка.

Като цяло, ходенето в планината през зимата не трябва да бъде подценявано, тъй като може да завърши фатално, ако човек няма винаги едно на ум. Добрата екипировка е задължение и както се казва “Няма лошо време, има лоша екипировка”. За това бъдете добре екипирани и подготвени, и спазвайте поговорката “Лятото с абичка, Зимата с торбичка”.

Най-добрите снегоходки