SportFaster препоръки при избор на маркови маратонки за планина

Маратонки за планина

Много е важно да изберете точния модел маркови маратонки за планина, който да отговаря на вашите нужди и условията, в които ще ги носите. В тази статия ще научите много за избора на туристически маратонки.

Трудно е да се оцени значението на избора на подходяща туристическа екипировка и колкото по-сериозно е вашето пътуване, толкова повече вашата безопасност, комфорт и удоволствие ще зависят от начина, по който се подготвяте за него. От всичко, от което се нуждаете в дългосрочна комуникация с природата, маратонките са може би най-важните. Преди това сте ходили на походи с почти обикновени обувки за града – градски или работни ботуши . На практика не сте дали шанс на краката си да се чувстват удобно в трудни условия. Синини и мазоли, износени участъци на кожата, почернели нокти, наранявания на глезена, кожа, заседнала от постоянна влага – това не е пълен списък на неприятни последици от неправилно избрани обувки. За да избегнете неприятните последици до максимум и да се насладите пълноценно на заобикалящата Ви красота, най-добре е да изберете специализирани неща за излети сред природата, предназначени специално за туризъм.

Нека да видим на какви изисквания трябва да отговарят туристическите маратонки:

Изберете точен размер маркови маратонки!

За да имате анатомична форма, достатъчно здраво да фиксирате крака (включително на спускания и изкачвания), предотвратявайки разтриването му, като същевременно не Ви стиска и оставяте малко пространство в областта на пръстите на краката.

Избраният модел трябва да е мек и еластичен от вътрешната страна за максимален комфорт при дългосрочно носене и достатъчно здрав от външната страна – както в областта на подметката, така и в областта на палеца / петата за надеждна защита на краката. Трябва да се отбележи, че за различните видове дейности в туризма са нужни различна скованост на подметката – от максимума в алпинизма, до доста умерен при леки преходи (туризъм).

Ако е възможно, избирайте модели с надеждна защита от влага и / или такива, които се изсушават лесно и бързо в полеви условия. Маратонките за планина трябва да са възможно най-дишащи. Това често се прави с помощта на различни мембранни материали.

Маратонки за преходи в планината

Изберете модел със специална подметка, подходяща за трудностите, които планирате да срещнете по маршрута. Подметката трябва да бъде възможно най-здрава и издръжлива, нехлъзгаща се.

Съвременните туристически обувки не са евтини, така че малко хора могат да ги сменят твърде често поради износване или повреда. Плюс това, няма по-добър  поход от поход с  добре износени, изпитани обувки, в които се чувствате уверени и все още са в отлично състояние.

GoreТex маратонки

Маратонки с гортекс мембрана

Експертите на SportFaster Ви съветват да изберете маркови маратонки за планина с мембрана Gore-tex. Gortex е специален материал, който е силно водоустойчив. В същото време гортексът има отлична вентилация и не задържа влагата. Устойчивостта на износване е едно от основните предимства. Този материал се използва за направата на различни продукти, включително маратонки gortex.

Gortex е изобретен от Уилбърт Гор. Първоначално е проектиран за космически приложения. По-късно се използва в други области. Днес W. L. Gore & Associates произвежда този материал.

Подходящи модели маратонки за планина са на известната марка Adidas от серията  Terrex.  Adidas Terrex Swift R GTX е удобна обувка за бягане и планина с агресивен протектор. Основното предимство на този модел е използването на известната технология Gore-Tex. Adidas Terrex Swift R GTX е изработен от тежки текстилни изделия. А подметката е направена от здрав каучук. Осигурява отлично сцепление на различни повърхности.

Заключение

По време на поход в планината или гора  не забравяйте, че трекинг обувките са леки туристически обувки с нисък връх. По принцип те не са в състояние надеждно да защитят краката Ви и е преди всичко са избор за горещо време.Бъдете готови за усукване на краката по труден терен, навлизане на чужди дребни предмети и прах, възможност за лесно навлажняване дори на маратонки с мембрана. Използвайте високи маратонки за труден терен. Ако разбирате, че функционалността на маратонките сама по себе си няма да бъде достатъчна – разгледайте по-подробно по-тежките и по-високи туристически обувки, които предлагаме в SportFaster.com!