В планината през пролетта

През пролетта в планината

С настъпването на пролетта планинските ентусиасти започват да планират маршрути в райони, където снегът е изчезнал или поне започва да се топи. След дългата зима, която може би е попречила на много от нас да тръгнат по пътеките, решихме да ви предложим списък с най-важните неща, които всеки любител на планината трябва да вземе със себе си на поход или разходка в планината.

Основни неща за раницата

Дори и най-опитните планинари често забравят да сложат всичко необходимо в раницата си, особено през пролетта, след като са оставили планинарския си комплект „на трупчета“. Каквото и да си говорим обаче, пролетта в България може да е коварна, затова е необходимо в раницата винаги да имаме следното: компас, карта, храна, дрехи за смяна, гориво за огън, кибрит, нож, слънчеви очила, фенер/челник, аптечка.

Дори за кратко пътуване  резервните дрехи са изключително важни. Причината е, че при тръгване времето може да е хубаво и топло, но дори и да е настъпила пролетта, температурите могат да паднат значително по време на похода. Също така усещането за топлинен комфорт може да бъде намалено от вятъра, особено когато сте близо до езера или на планински върхове. За да не страдате от студа е важно да имате подходящи дрехи. Също така, не забравяйте дъждобрана, без значение колко ясно може да е небето, когато тръгвате.

Би било добре да вземете предвид факта, че има риск да намокрите краката си, така че в никакъв случай не забравяйте резервните си чорапи! Освен това през пролетта все още можете да попаднете на заснежени зони, така че инвестирането в чифт качествени туристически обувки е също толкова важно.

По време на преход в планината е жизненоважно да имате  достатъчно храна и вода със себе си, така че в крайна сметка да не се притеснявате да хапвате, когато имате нужда.

През пролетта  картата и компасът  са жизненоважни, особено поради снега и вятъра, които могат да повлияят на видимостта ви.

Аптечката  също е задължителна, затова се уверете, че я носите със себе си и че в нея има всичко необходимо; не забравяйте досадните плевели, които могат да се появят!

Дестинация – със или без сняг?

Понякога може да срещнете сняг в планината през юли, така че си струва да обърнете специално внимание на някои неща. Имайте предвид следното:

Отзиви на други планинари

Те са отличен начин за получаване на информация, от която лесно можете да разберете условията по маршрута, който сте тръгнали; с тяхна помощ ще можете да добиете представа за местоположението, от което да стартирате и какво да очаквате по пътя. Също така би било полезно да споделите опита си и при завръщането си, за да помогнете на другите, които се подготвят за пътуването.

Свързване с планински спасителни пунктове

Най-добрият източник на информация очевидно е най-близката планинска спасителна точка в района, откъдето сте тръгнали. С помощта на информацията, получена тук, можете да разберете дали е препоръчително да започнете от вече избраната зона или е по-разумно да промените маршрута си или дори да отложите похода.

Времето и снежна покривка

През пролетта, времето и температурите са изключително капризни в планината, така че е важно да проверите тези два аспекта. Можете да направите това от специализирани сайтове и ви препоръчваме да се информирате за рисковете от лавини, както и за скоростта на вятъра.

Опасностите, които може да срещнете през пролетта

Най-важните ситуации през пролетта включват кални пътеки, дъжд, сняг и силен вятър. Радващо е обаче, че с течение на времето условията ще се подобряват и падналите дървета ще бъдат премахнати, а калните места ще изсъхнат.

Сняг

Снегът прави маршрута хлъзгав, особено сутрините, когато температурите са все още доста ниски. Може да срещнете частично разтопен сняг, който ще покрие пътеките, а метеорологичните условия също могат да причинят лавини. При разтопен сняг е препоръчително да се разхождате с най-голямо внимание и да използвате трекинг щеки. Ако потънете в снега, има повишен риск от изкълчване. Освен това ви препоръчваме да вземете защита срещу пързаляне и водоустойчиви и неплъзгащи се туристически обувки.

Важно е да познавате много добре пътя и да имате добре развито чувство за посока.

Времето

Вземете дъждобран и резервни дрехи със себе си, защото, особено през пролетта, времето се променя бързо. Смяната на дрехите ще ви спаси от дъжд, вятър, мъгла и пот и ще ви предпази от хипотермия, тъй като това е риск през пролетта.

Не забравяйте, че с топенето на снега става по-опасно пресичането на водни течения.

Калта

Когато можете, продължете по пътя си през калта, но използвайте трекинг щеките и обърнете голямо внимание на терена, по който стъпвате, тъй като той може да се срути.

Ако планирате да спите на палатката, изберете внимателно своя къмпинг и не забравяйте да се уверите, че имате палатка, подходяща за пролетта.