Раница за велосипед – какво трябва да знаем

раница за каране на колело

Всеки любител на колоезденето знае много добре, че велосипедната раница няма заместител. Ползването ѝ надхвърля естетиката и удобството, нейната функционалност е свързана повече и с концепцията за безопасност.

Мотивация за необходимостта от специална раница за велосипед

Вече е известно на всички любители на колоезденето, че колкото по-лек е велосипедът, толкова по-лесно може да се управлява и управлява. Такава лекота на каране на велосипед не може да се постигне с тежки чанти, висящи от двете страни на колелата или рамката.

Освен това, поради вибрациите, такива чанти могат да се откачат от колелото и да паднат, а никой не иска това да му се случи, разбира се, защото инцидент от такова естество може да доведе до много проблеми – от нараняване на велосипедиста до загубване на ценно нещо от багажа.

В такива ситуации на сцената излиза незаменимата раница, подходяща за велосипеди. При дълги пътувания е очевидно, че ще имате нужда от раница и полезността ѝ се знае от всеки колоездач, който е ходил на по-дълги разходки с планинско колело. Раницата ще ви позволи да вземете със себе си по пътя някои важни неща в подобни „алпийски“ ситуации.

Разбира се, можете да използвате и градска раница, но тя има само две раменни ленти и ще бъде по-трудна за регулиране. Освен това при всяка неравномерност тя ще подскача на гърба ви и ще ви дисбалансира и по този начин може да се окажете в опасни ситуации.

Също така моделите за еднодневни пътувания не предлагат на велосипедиста достатъчно комфорт поради формата и обема – такава раница е твърде широка и твърде компактна.

Основните характеристики на раница за велосипед

  1. Формата на раницата

Моделите за раници, предназначени за планинско колоездене, са изградени по дължина, а дълбочината и ширината са по-малки. По този начин раницата може да бъде по-добре регулирана и уплътнена и ще остане по-твърда и стегната на гърба.

раница за планинско колоездене

  1. Капацитет на раницата

За пътуване с две колела през гората няма да ви трябват много литри вместимост, особено за няколкочасов преход. Би било препоръчително да подготвите списък с това, което ви трябва за половин ден (вода, храна, дъждобран и т.н.). За всякакви допълнителни артикули ще имате на ваше разположение джобовете или закачалките на раницата.

  1. Система за хидратация

Надграждането на раницата ви със система за хидратиране също е важно. Повечето раници вече имат системи за хидратиране, като за удобство идеята е да изберете раница с интегрирана система. Такава система ще бъде много полезна особено при ходене през по-малко достъпни зони, защото ще можете да хидратирате, без да спирате или да сваляте ръцете си от кормилото. По планински пътеки и през гората, особено ако не искате да спирате всеки път, когато сте жадни, е доста рисковано да се разсеете от пътеката, като свалите ръката си от кормилото.

Вижте също: Как да изберем туристическа раница

  1. Вентилирана задна система

Всяка дейност на открито включва използването на техническо облекло и оборудване с модерни технологии като вентилация. Неговата роля е да улесни елиминирането на изпотяването. Вентилацията е жизненоважна за комфорта и използваните технологии се различават при различните модели раници. Например вложките от пяна и мрежа ще предотвратят прегряване и силно изпотяване. По този начин ще можете да въртите педалите с раницата си дори когато е много топло, без да изпитвате прекалено голям дискомфорт.

раници за велосипедисти

  1. Външни аксесоари

Външните аксесоари също са много важни и ако вече сте ентусиаст на планинско колоездене, ще знаете, че в планинските турове е идеално да имате вода, закуски и оборудване под ръка. По този начин, колкото повече джобове и закачалки има раницата, толкова по-полезна е тя. Като гребло, специалният ластик отпред ще ви позволи да закачите каската, ветровката, шапката или други.

Важно е да инвестирате в раница за велосипеди, дори и да изглежда скъпа и след няколко излизания ще разберете полезността й.