Съвети за преходи в дъждовен ден

планински преход в дъжд

Това странно време не ни дава покой, но спорадичните валежи от последните дни не бива да развалят плановете ни за уикенда. Въпреки това има много голям шанс в планините да вали през този период и дъждът да ви хване по пътеката. И дори не говорим за студа.

Затова решихме да споделим няколко неща, които трябва да имаме предвид, когато тръгваме на туризъм в това „кучешко“ време.

Как да се облечем за дъждовен поход?

Правилата за „обличане“ за дъждовно време като цяло трябва да са същите като за зимния сезон. По принцип правилото на трите слоя, за което писахме по-рано, е свещено. Избягвайте памука и се обличайте с качествени дрехи.

Освен това никога не тръгвайте на туризъм без водоустойчиви обувки/боти, особено ако прогнозата за времето ви казва, че времето може да бъде капризно.

Не забравяйте два-три чифта резервни чорапи.

Откажете се от мита, че всичко, което имате, остава сухо. Въпреки това, дори и да сте мокри, не трябва да ви е студено, затова избирайте дрехи от синтетични материали, които съхнат много бързо и задържат топлината вътре, в контакт с кожата.

Как да защитите раницата си

Ако раницата ви не е напълно водоустойчива, ще ви трябва предпазно покритие. Някои раници идват в комплект с такъв калъф, който обикновено се съхранява в специално отделение в долната част на раницата.

Ако нямате такъв калъф, можете да го закупите отделно или да го импровизирате от голяма торба за боклук. Покрива и долната част на раницата, за ситуации, когато я поставяте на мокра земя.

Опаковайте всички предмети, които могат да се намокрят в кошчето

Особено дрехи, дори когато имате водоустойчива раница.

Много важно: палатката!

С добра палатка за плажовете във Ваду или Вама Вече няма какво да правите в планината, дори когато времето изглежда стабилно. За планините се нуждаете от водоустойчива, лека, издръжлива палатка, като тези туристически палатки и това става задължително, ако искате да лагерувате сред природата в капризно време като последните дни.

Къде и как да отворите палатка, когато вали:

  • Монтирайте палатката възможно най-скоро;
  • Разтегнете кърпата за палатка, особено външната, докрай;
  • Дръжте вътрешността на палатката възможно най-суха. Събуйте си обувките в „сепарето“ пред входа, ако имаш палатка с вестибюл, както бих ти препоръчал да си купиш. Всички мокри дрехи също трябва да се съхраняват там;
  • Уверете се, че вътрешността на палатката е добре проветрена, дори и при дъжд. В противен случай кондензът ще ви накара да мислите, че е започнал да вали в палатката ви и ще намокри нещата ви вътре;
  • Спален чувал със синтетичен изолационен слой може да бъде много полезен в такива ситуации;
  • Никога не гответе вътре или близо до палатката! Избягвайте обаче да готвите в местата, посещавани от мечки, и опаковайте храната много добре в две-три торби, за да не привличате мечки с миризмата на „закуски“.

Други съвети:

Разпознаване на признаците на хипотермия

Ако телесната ви температура достигне 35 градуса, имате сериозни проблеми. Освен това симптоми като нарушения на говора, лоша преценка, втрисане и синини по кожата са ясни признаци на хипотермия. В идеалния случай човек, изпитващ хипотермия, трябва да бъде транспортиран до болницата, но ако това не е възможно, лицето или друго лице, което го придружава, може да се обади на спасителнатаа служба за някои полезни съвети.

Във всеки случай най-добрата мярка, която може да се предприеме в момента, е да се сменят мокрите дрехи със сухи и да се покрие засегнатият от хипотермия с одеяла или спален чувал. Това е и причината все повече планинари да купуват такива спални чували с много добро качество, много полезни през лятото, но и през зимата,

Съберете дърва и ги предпазвайте от дъжда

Ако сте лагерували преди дъжда, бързо съберете дърва за огрев и ги поставете на място, където ще бъде защитено от дъжда. Това няма да продължи вечно, но ще намокри дървата, което ще направи почти невъзможно запалването на огъня в близко бъдеще.

Убежище от мълнии

В планините шансовете за намиране на 100% безопасен подслон са доста ограничени. Въпреки това, има някои ситуации, в които можете значително да намалите шанса да бъдете ударени от мълния. Първо се спуска от планински върхове или открити хребети. Избягвайте високи или изолирани дървета. Избягвайте надвеси или места под вертикални скали, въпреки че това може да изглежда като най-доброто решение. Ако все пак не намерите подслон навреме, седнете където можете, в клекнало положение, с крака и ръце възможно най-близо един до друг. Ако сте повече туристи, опитайте се да седнете в клекнало положение, колкото е възможно по-далеч един от друг (поне 15 метра), за да избегнете „удряне на веригата“.