Какво трябва да знаете за подготовката за нощен поход

нощни преходи в планина

Нощите са доста прохладни, особено в планината, така че ако сте изкушени от планински преход през нощта, трябва да имате някои важни познания за елементите, които не бива да пропускате. Ето няколко съвета за безопасно „бягство“.

Необходимо оборудване и полезни аксесоари за нощен преход

Раницата, която ще вземете със себе си, трябва да е подходяща за туризъм: издръжлива, лека и удобна. Препоръчва се спалния чувал да издържа и на по-ниски температури, тъй като в планините има места, които може да са по-студени до лятото.

Палатката трябва да е подходяща за сезона, в който решите да отидете на туризъм (сега приемаме, че е пролетно-летният период) и за броя на хората, които ще нощуват в планината. Изобщо не е необходимо да носите най-голямата палатка, която притежавате или която притежава група приятели.

Друг препоръчителен съвет е да тренирате правилно преди туризъм. Например, можете да изберете хълм за изкачване и слизане. Може да намерите и място, където да правите по-дълги разходки. За допълнителна ефективност можете да ходите с раницата си на гърба.

Основният аксесоар, който бихте искали да имате под ръка, е, разбира се, нож . Ако искате да прекарате повече време в местата около дестинацията, която сте задали, ще ви бъде полезно.

Вторият аксесоар, без който не можете при нощно пътуване, е, разбира се, фенерче или челник. Фенерчетата имат по-ниски цени, а фаровете могат да струват повече, но ще бъдат много по-практични. Когато става въпрос за нощни преходи, дори и най-опитните планинари могат да се загубят, така че източникът на светлина е задължителен.

Хранене и хидратация

Препоръчително е да изберете възможно най-лека храна, като ядки, зърнени люспи или полуготови храни. Всички тези опции са много питателни, осигуряват необходимата енергия и освен това е важно да заемат много малко място.

След като сте установили елементите, от които се нуждаете за готвене, не забравяйте да включите горелка и малък цилиндър с пропан. Те ще се окажат много полезни, дори и да не са от съществено значение. Подходящи са за готвене и при необходимост могат да се използват за преваряване на питейна вода.нощем в планината

Като се има предвид, че хидратацията е от съществено значение, препоръчваме да вземете със себе си поне четири бутилки вода. Ще имате нужда от много течности както по време, така и след изкачването.

Облекло и безопасност

От решаващо значение е да изберете правилните дрехи. Ако сте планирали двудневен поход през уикенда, препоръчително е да подготвите два реда дрехи за тези дни: два чифта панталони, две тениски с дълги ръкави, две тениски с къси ръкави, два чифта бельо, чорапи и два чифта шорти. Важно е да имате яке, шапка и ръкавици със себе си.

Обувките също са от съществено значение и е препоръчително да носите удобни обувки, независимо дали са ботуши или туристически обувки.

Друг много важен елемент е предпазният спрей срещу мечки, който се препоръчва в райони, известни с голям брой животни. Не забравяйте да се научите как да го използвате ефективно.

Като последен съвет вземете със себе си аптечка, съдържаща бинтове, компреси, гипс, противоалергични продукти, антибактериален крем и болкоуспокояващи.

Други полезни съвети за нощни преходи

Полезни са обикновените фенерчета, но още по-подходящи са фаровете. Не забравяйте да вземете допълнителен комплект батерии, защото особено в безлунна нощ най-опасното нещо е да се събуждате в тъмното.

Безопасността също е в цифрите, така че би било препоръчително да бъдете придружени от голяма група приятели по време на нощния поход. Това също е полезно за поддържане на дивата природа. По-голяма група ще разполага с повече оборудване и ако член на групата е ранен, ще бъде по-лесно да се помогне на други членове.

Придържането към маркирани пътеки също е от съществено значение. Изобщо не е препоръчително да се впускате по немаркирани пътеки през нощта. Освен това дивите животни обикновено не се привличат от пътеките, посещавани от туристи.

По отношение на облеклото много е важно наслояването: ветроустойчиво и водоустойчиво облекло, за да може да бъде защитено както от вятър, така и от дъжд.

Препоръчително е да изберете добре познат път, като е по-безопасно да вървите по познат маркиран път, отколкото да се впускате в нови зони, особено ако те са немаркирани.

Нощите на пълнолуние биха били най-добри за нощни преходи, така че ако можете, възползвайте се от такова нощно пътуване. Вие и вашите приятели ще бъдете изумени от очарованието на осветената от луната среда.

Нощният поход трябва да започне от залез слънце, за да можете да се любувате на залеза и в същото време ще можете да свикнете с затъмняването. По-удобно е да изберете да отидете на туризъм точно насред нищото.

Следвайте тези малки съвети с увереност и ще се насладите на незабравим нощен преход!